(August Strindberg by Richard Bergh, 1905) В началото мравките вървяха

...
  (August Strindberg by Richard Bergh, 1905) В началото мравките вървяха
Коментари Харесай

Когато мравките основаха общество ~ Аугуст СТРИНДБЕРГ

  

(August Strindberg by Richard Bergh, 1905)

В началото мравките вървяха и сричаха, сходно на другите животни, на двойки. Храната за дребните беше незадоволителна, до момента в който младите бяха дребни, тъй като мъжките бяха лекомислени и бягаха надалеч по своите работи, с цел да не слушат виковете на децата.

В един прелестен ден една самка, която беше по-хитра от другите, прикани мравките на среща, с цел да се разиска въпроса за учредяване на обществото. Тя откри срещата с една блестяща тирада, прекъсвана от живи ръкопляскания, и потвърди с цялостна очевидност изгодите от основаването на обществото за положителния триумф на работата.

Женските предложиха да стоят у дома и да подготвят храната, да чистят и люлеят дребните, а пък мъжките да добиват храната, ръководят и пазят. Мъжките смятаха, че по този начин е заслужено и обществото беше учредено.

Мъжките тичаха по всички страни, строяха, водиха война и управляваха зле. Но скоро видяха, че са излъгани.

– Вие седите вътре на топло и се изнежвате – казаха те на самките – а ние ще бъдем все на открито на студа и вятъра. Ние се съгласяваме да доставяме храната, до момента в който младите са дребни, само че откак пораснат – това не е заслужено.

Самките се събраха и отвърнаха, че одобряват решението да се държат добродушно към мъжките и че ще залягат повече за възпитанието на дребните.

Последва ужасяващ рев сред мъжките, които се държаха добродушно и с цел да завоюват разположението на самките, плъзнаха като червеи по земята.

И дребните мъжки се учеха да имат респект към женската, но за какво – и те не знаеха. И така, мъжките бидоха покорени. Но след време опустошителната мощност на войната понижи цифрата на мъжките, а женските образуваха огромно болшинство. Числото на неомъжените мравки се усили, а мъжките не можеха да принасят храна за всички. Гладът се изправи сред неомъжените и те взеха решение да създадат гражданска война, което ще рече да стартирана да работят.

Един самец предложи да вкарат мормонизма, само че те отхвърлиха предлагането. И като бяха останали дълго време неомъжени, многочислените женски изгубиха напълно ненаситност за брак, а изтощените самци бидоха смъкнати.

Безбрачните направиха революцията, всеобщо избиха самките и самците и резервираха единствено някои за продължение на рода.

– Ние желаеме да покажем, че женската не е родена единствено да люлее дребни и да готви храна – казваха те.

И така мъжките бидоха настанени в харем под надзора на женските евнуси.

Ала посредством харемския живот женските така се трансформираха, че не можеха да гледат дребните си и в този момент безбрачните станаха дойки и пазачки, без да имат насладата да бъдат майки.

И в този момент ходеха те и роптаеха над жестокия си чоп и се вайкаха над сторената нелепост.

– Да, виждате ли, люлката не ще се изгуби до тогаз, докато има мравки – подсмиваха се мравките.

Сър Джон Лебок, който изследва мравките научно с микрофон, има вяра да е чул някои нахвърлени новаторски проекти, само че отсетне мравките дадоха признаци посредством еволюционистичната доктрина да разрушават всички новаторски опити, тъй като напредничавата партия се убеди, че майчинството у мравките е пристигнало по натурален път и по тази причина е и напълно и не може да се анулира.

Превод от шведски: Константин Стефанов
Изображение: Portrait of August Strindberg by Richard Bergh (1905) - en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР